Papež Frančišek bo 13. septembra obiskal vojaško pokopališče v Sredipolje v goriški pokrajini. Zjutraj ob 9:00 bo obiskal avstro-ogrsko pokopališče v Foljanu, kjer bo pri glavnem spomeniku molil in položil rože. Ob 10. uri se bo pri vojaškem spomeniku v Sredipolju začela maša, ob koncu katere bo potekala molitev za padle in žrtve vseh vojn. Poleg tega pa bo sveti oče vojaškemu ordinariju in prisotnim škofom izročil svetilke, katere bodo prižgali v svojih škofijah med spominskimi slovesnostmi ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne.

Prenos tudi na naši spletni strani: http://www.zupnija-svanton.si/v-zivo

O Sredipolju (vir: Wikipwdija.org)
Sredipolje, je kraj s kostnico padlim italijanskim vojakom v Italiji Kraj je v preteklosti nosil tudi ime Rodopolje.
Kostnica v Sredipolju, italijansko Redipuglia, je najbolj znan in veličasten italijanski spominski kompleks, posvečen več kot 100.000 italijanskim vojakom 3. armade, ki so v prvi svetovni vojni padli na kraškem bojišču Soške fronte. Kostnica je bila dokončana leta 1938 po načrtih arhitekta Giovannija Greppija in kiparja Giannina Castiglonija. Kostnica je velikansko stopnišče, na vrhu katerega stojijo trije visokikamniti križi, kapelica in vojaška opazovalnica. Na začetku stopnišča, simbolično pa na čelu svoje armade, stoji grob komandanta 3. armade princa Emanuela Filiberta Savojskega, drugega vojvode Aoste, ki je obkrožen z žarami štirih generalov. Prostor je simbolično ograjen z verigo torpedovke Grado. Na vrhu griča je več peš poti, ki se vijejo po strelskih jarkih, prepletenimi z bodečo žico.
Kilometer dalje od italijanske kostnice v smeri proti Foljanu ( Fogliano Redipuglia ) je pokopališče z ostanki 14.550 avstro-ogrskih vojakov.